Grzyby mrożone
Grzyby mrożone mają coraz większe znaczenie w polskiej kuchni. Są one doskonałą bazą dla dań wigilijnych, wielkanocnych, ale po te niskokaloryczne i pełne witamin owoce lasu warto sięgać każdego dnia.
Do mrożenia przeznaczamy następujące gatunki grzybów: borowik szlachetny cały i kostka, podgrzybek brunatny cały i kostka oraz kurka blanszowana.
Grzyby zamrażane są w komorze szokowego zamrażania, w temp. -30ºC. Kurka jako jedyny gatunek z oferowanych grzybów mrożonych, ze względu na swoje właściwości, jest zamrażana po uprzednim zblanszowaniu. W trakcie tego procesu surowiec traci około 1/3 swojej wagi.
Składowanie surowców mrożonych odbywa się w komorach mroźniczych w temp. poniżej -18ºC.
Grzyby mrożone dzięki odpowiednim warunkom przechowywania oraz mrożenia, zachowują swój doskonały smak, jak i cenne wartości odżywcze. Dzięki nim, niezależnie od pory roku, można gościć na naszych stołach niezwykłe smaki i aromaty jesiennych dni. Grzyby leśne mrożone to idealny dodatek do pierogów oraz uszek, doskonale komponują się ze śmietaną i serami pleśniowymi, a najbardziej popularne potrawy z ich dodatkiem to jajecznice, omlety, zupy kremy i sosy.
Produkty mrożone pakowane są w worki 2,5 kg.
Do mrożenia przeznaczamy następujące gatunki grzybów: borowik szlachetny cały i kostka, podgrzybek brunatny cały i kostka oraz kurka blanszowana.
Grzyby zamrażane są w komorze szokowego zamrażania, w temp. -30ºC. Kurka jako jedyny gatunek z oferowanych grzybów mrożonych, ze względu na swoje właściwości, jest zamrażana po uprzednim zblanszowaniu. W trakcie tego procesu surowiec traci około 1/3 swojej wagi.
Składowanie surowców mrożonych odbywa się w komorach mroźniczych w temp. poniżej -18ºC.
Grzyby mrożone dzięki odpowiednim warunkom przechowywania oraz mrożenia, zachowują swój doskonały smak, jak i cenne wartości odżywcze. Dzięki nim, niezależnie od pory roku, można gościć na naszych stołach niezwykłe smaki i aromaty jesiennych dni. Grzyby leśne mrożone to idealny dodatek do pierogów oraz uszek, doskonale komponują się ze śmietaną i serami pleśniowymi, a najbardziej popularne potrawy z ich dodatkiem to jajecznice, omlety, zupy kremy i sosy.
Produkty mrożone pakowane są w worki 2,5 kg.